Ugotuję to sam!

Ugotuję to sam!

Pamiętasz swoje pierwsze danie przygotowane samodzielnie? Jeżeli zjadłeś je ze smakiem to byłeś w gronie dobrze rokujących, którzy mają szczęście początkującego. Niestety większość osób, rozpoczynając swoją przygodę z gotowaniem przesala, przypala, albo rozgotowuje posiłek.

O czym należy pamiętać, aby uniknąć kulinarnej wpadki?Im wcześniej zaczniesz uczyć się gotować – tym lepiej. Opuszczając rodzinne gniazdo będziesz umiał przygotować jajecznicę, ugotować ziemniaki i usmażyć kotleta… jeżeli poprosisz rodziców o pomoc! Pewnie nie raz mama prosiła cię o pomoc w kuchni, ale zawsze jest coś ważniejszego niż umycie owoców, obranie warzyw, czy doprawienie mięsa.

Korzystaj z wiedzy swojego kuchennego (domowego) mistrza dopóki mieszkasz z rodzicielami. Jest to wspaniała wiedza, która może być podstawą twojego kulinarnego doświadczenia.

Polub się z książkami kulinarnymi! Dzięki „papierowej wiedzy” będziesz mógł poznać kuchnie z całego świata. Oglądaj również programy telewizyjne, które mogą być dla ciebie inspiracją.

Próbuj nowych smaków – dzięki temu będziesz wiedział, jak je łączyć.