Polskie fast foody
Fast foody kojarzą się przede wszystkim z hamburgerami, pizzą czy hot dogami, jednak można także pokusić się o stwierdzenie, że Polacy mają także swoje własne fast foody. Do tego typu dań zalicza się choćby potrawy, które łatwo i szybko da się przygotować we własnej kuchni. Jednym z polskich fast foodów jest zapiekanka. Potrawa powstała w latach siedemdziesiątych, gdy z zachodu została zakupiona licencja na produkcję bagietek. Do bułki dodano więc farsz z cebuli, pieczarki oraz żółty ser i w ten oto sposób powstała popularna do dziś zapiekanka.
Kolejnym daniem, które można nazwać polskim fast foodem, jest kurczak z rożna. Mimo że potrawa tego typu spotykana jest w wielu częściach świata, to właśnie w Polsce budki z kurczakami stały się nieodłącznym elementem miejskiego krajobrazu. Kurczak z rożna pojawił się już w czasach PRL-u i szybko podbił serca Polaków. Mianem fast fooda da się także określić smażoną kiełbaskę, chętnie przyrządzaną na masowych imprezach. Podawana z cebulką, bułką, ogórkiem kiszonym, keczupem lub musztardą stanowi wysokokaloryczną przekąskę, doskonale zaspakajającą głód.
Smażona kiełbaska jest oczywiście tania, a jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.
Polecane artykuły
Męski, odważny, a jednocześnie czuły
Niezależnie od tego, czy twoim chłopakiem, narzeczonym, czy mężem jest Klark Cent lub Jan Kowalski. Nieważne, czy jest redaktorem naczelnym, biznesmenem, czy może nawet bezrobotnym studentem. Może też być silnym, odważnym, wysportowanym i nieziemsko przystojnym mężczyzną. Jednak, jeżeli nie będzi
Historia przeszczepów
Transplantologia jest bardzo specyficzną podspecjalnością chirurgii. Jej fenomen kryje się w fakcie, że polega na przeszczepianiu komórek, tkanek, całości lub fragmentów organów. Historia tej nauki sięga połowy dwudziestego wieku. Pierwsze próby przeprowadzenia przeszczepów dotyczyły transplantacji