Polskie fast foody

Polskie fast foody

Fast foody kojarzą się przede wszystkim z hamburgerami, pizzą czy hot dogami, jednak można także pokusić się o stwierdzenie, że Polacy mają także swoje własne fast foody. Do tego typu dań zalicza się choćby potrawy, które łatwo i szybko da się przygotować we własnej kuchni. Jednym z polskich fast foodów jest zapiekanka. Potrawa powstała w latach siedemdziesiątych, gdy z zachodu została zakupiona licencja na produkcję bagietek. Do bułki dodano więc farsz z cebuli, pieczarki oraz żółty ser i w ten oto sposób powstała popularna do dziś zapiekanka.

Kolejnym daniem, które można nazwać polskim fast foodem, jest kurczak z rożna. Mimo że potrawa tego typu spotykana jest w wielu częściach świata, to właśnie w Polsce budki z kurczakami stały się nieodłącznym elementem miejskiego krajobrazu. Kurczak z rożna pojawił się już w czasach PRL-u i szybko podbił serca Polaków. Mianem fast fooda da się także określić smażoną kiełbaskę, chętnie przyrządzaną na masowych imprezach. Podawana z cebulką, bułką, ogórkiem kiszonym, keczupem lub musztardą stanowi wysokokaloryczną przekąskę, doskonale zaspakajającą głód.

Smażona kiełbaska jest oczywiście tania, a jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.