Polskie dania
Jak każdy naród mamy kilka dań narodowych, z których jesteśmy zadowoleni i chętnie częstujemy nimi zagranicznych przyjaciół. Z czego możemy być dumni? Z kotleta! Mamy naprawdę powód do dumy. Polski mielony jest jednym z najlepszych kotletów na świecie. Nawet w nowoczesna restauracja warszawa można zjeść dobre regionalne potrawy.
Poza tym, ogórki kiszone mamy do kotleta – żadna restauracja nie serwuje takich rarytasów. Polskie pierogi. Pycha! Na samą myśl o pysznych pierożkach z różnym nadzieniem cieknie ślinka.
Typowymi polskimi pierogami są ruskie (choć nazwa na to nie wskazuje) oraz te z mięsem, kapustą i grzybami. Możemy być również dumni z zup – polska grochówka, która jest dostępna na prawie każdym festynie, to poezja. A co powiesz na kwaśny biały barszcz z ziemniakami, jajkiem i białą kiełbasą? Nadal jest pysznie.
Na liście musi się również znaleźć bigos, który jest gotowany przez mamy i babcie na każdą większą uroczystość. Bigos koniecznie z grzybami i suszoną śliwką, która nadaje charakteru prostym daniom. Na deser oczywiście w Polsce kiedyś mogłeś dostać mazurka (obecnie jemy je głównie na Wielkanoc tak samo jak makowca), ale pączek też jest smaczny.
Polecane artykuły
Męski, odważny, a jednocześnie czuły
Niezależnie od tego, czy twoim chłopakiem, narzeczonym, czy mężem jest Klark Cent lub Jan Kowalski. Nieważne, czy jest redaktorem naczelnym, biznesmenem, czy może nawet bezrobotnym studentem. Może też być silnym, odważnym, wysportowanym i nieziemsko przystojnym mężczyzną. Jednak, jeżeli nie będzi
Historia przeszczepów
Transplantologia jest bardzo specyficzną podspecjalnością chirurgii. Jej fenomen kryje się w fakcie, że polega na przeszczepianiu komórek, tkanek, całości lub fragmentów organów. Historia tej nauki sięga połowy dwudziestego wieku. Pierwsze próby przeprowadzenia przeszczepów dotyczyły transplantacji