Polskie dania

Polskie dania

Jak każdy naród mamy kilka dań narodowych, z których jesteśmy zadowoleni i chętnie częstujemy nimi zagranicznych przyjaciół. Z czego możemy być dumni? Z kotleta! Mamy naprawdę powód do dumy. Polski mielony jest jednym z najlepszych kotletów na świecie. Nawet w nowoczesna restauracja warszawa można zjeść dobre regionalne potrawy. 

Poza tym, ogórki kiszone mamy do kotleta – żadna restauracja nie serwuje takich rarytasów. Polskie pierogi. Pycha! Na samą myśl o pysznych pierożkach z różnym nadzieniem cieknie ślinka.

Typowymi polskimi pierogami są ruskie (choć nazwa na to nie wskazuje) oraz te z mięsem, kapustą i grzybami. Możemy być również dumni z zup – polska grochówka, która jest dostępna na prawie każdym festynie, to poezja. A co powiesz na kwaśny biały barszcz z ziemniakami, jajkiem i białą kiełbasą? Nadal jest pysznie.

Na liście musi się również znaleźć bigos, który jest gotowany przez mamy i babcie na każdą większą uroczystość. Bigos koniecznie z grzybami i suszoną śliwką, która nadaje charakteru prostym daniom. Na deser oczywiście w Polsce kiedyś mogłeś dostać mazurka (obecnie jemy je głównie na Wielkanoc tak samo jak makowca), ale pączek też jest smaczny.