Gotowanie bez mięsa

Gotowanie bez mięsa

W Polsce coraz popularniejsze jest nie jedzenie mięsa. Wielu ludzi nie spożywa mięsa z powodów ideologicznych, inni zaś nie lubią po prostu jego smaku.

O czym należy pamiętać przechodząc na wegetarianizm? Pamiętaj o zrównoważonej diecie. Spożywaj dużo roślin strączkowych – fasola jest rewelacyjnym źródłem białka.

Co prawda żelazo w diecie wegetariańskiej jest gorzej przyswajalne, dlatego pamiętaj, aby jeść dużo brukselki, jarmużu, kapusty i innych zielonych warzyw. Staraj się nie pić za dużo kawy i herbaty ponieważ te dwa napoje utrudniają wchłanianie żelaza przez organizm.

Jeżeli nadal obawiasz się niedoborów tego pierwiastka pamiętaj o wkomponowaniu w potrawy dużo witaminy C – na przykład gdy jesz kotlety z cieciorki zrób sobie do tego sałatkę z papryki, która zawiera dużo tej witaminy, taki zabieg ułatwia przyswajanie żelaza z warzyw. Najważniejsze jednak to regularnie się badać (niezależnie od stosowanej diety), aby uniknąć niedoborów składników mineralnych.

Przestrzegając kilku podstawowych zasad odżywiania z pewnością unikniesz problemów zdrowotnych. Pamiętaj także o tym, że niektóre niedobory możesz uzupełnić przez suplementy diety.